Bureau van Slaap: Wordt mijn kindje wakker van de kou?

Vraag jij je ook wel eens af, zodra het buiten kouder wordt, wat jouw kindje aan moet tijdens het slapen? Je wil niet dat jouw kindje wakker wordt van de kou. Maar wist je dat te warm aankleden ook niet goed is? Een baby is namelijk niet in staat om goed zijn lichaamswarmte te reguleren.

Marijke Smeding, eigenaresse van Bureau van slaap, deelt in deze blog 5 signalen dat jouw kindje wakker wordt van de kou. Plus nog een aantal fijne slaaptips tijdens koude nachten.


Vijf signalen dat jouw kindje wakker wordt van de kou.

1.      Jouw kindje vraagt ineens om (meer) nachtvoedingen. Dit kan komen doordat je baby meer energie nodig heeft om zich warm te houden.

2.      Koude voetjes en/ of nekje. Maar let op, koude handjes is geen signaal van te koud hebben.

3.      Jouw kindje slaapt onrustig, draait steeds op de buik met het kontje in de lucht en handjes onder het lichaam.

4.      Ineens is jouw kindje een vroege vogel en rond 5:00u wakker. Dit kan komen door de verminderde slaapdruk in de vroege ochtend, dan ontwaakt je kindje makkelijker van o.a. kou.

5.      Jouw kindje gaat het hele bed door, vooral op zoek naar de hoeken van het bed. Vaak opgetrokken om een klein pakketje van zichtzelf te maken om zo de warmte vast te houden.

Dit kúnnen signalen zijn. Maar het wakker worden kan natuurlijk ook door iets anders komen. Wakker worden kan namelijk heel veel oorzaken hebben. Bij Bureau van slaap denken we altijd graag even met je mee!

Drie belangrijke tips:

1.      Kijk naar de TOG- waardes

Overal lees je dat de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 16-19 graden moet zijn. En als je daar de juiste kleding en slaapzak op aanpast, ben je klaar.

Toch niet helemaal.
De slaapkamertemperatuur schommelt altijd wel wat gedurende de nacht, evenals de temperatuur van jouw kindje. Ik snap daarom dat het een grote zoektocht is. Wat moet jouw kindje aan tijdens het slapen? En helemaal tijdens de koude nachten.
Om je daar een handje bij te helpen kun je naar TOG-waardes (Thermal Overall Grade) kijken. In elke slaapzak of baby textiel zit een labeltje met de TOG-waarde.

Die waardes helpen je om te bepalen hoe warm je je kindje bij een bepaalde slaapkamer temperatuur moet kleden. Klik 
hier voor een fijn overzicht van de TOG-waardes i.c.m. de slaapkamertemperatuur. Zie TOG- waardes wel echt als een leidraad, als je twijfelt wat je aan moet doen. Volg vooral ook je gevoel. Voel in het nekje van je kindje. Als die lauw is, dan heeft je kindje het voldoende warm.

Good to know! De ideale slaapkamer temperatuur is tussen de 16-19 graden. Koelt het meer af in jouw babykamer, overschrijd nooít de TOG- waarde van 4.0. Dit in verband met oververhitting.

2.      Maak gebruik van een goed aansluitende slaapzak

Een slaapzak houdt je kindje lekker warm en geeft een geborgen gevoel. Een goed aansluitende slaapzak van natuurlijke materialen, zorgt ervoor dat je kindje veilig kan slapen. Een slaapzak zorgt ervoor dat je baby niet het hele bed door rolt of lakentjes en dekentjes makkelijk van zich afschopt. Kies altijd voor een aangesloten slaapzak, zodat je kindje niet in de slaapzak zelf kan draaien.

En kies voor een slaapzak die past bij het seizoen. De temperatuur in de slaapkamer bepaalt welke slaapzak geschikt is. Een vier seizoenen babyslaapzak biedt je kindje het hele jaar door comfort en warmte tijdens het slapen. 

3.      Twijfel je of jouw kindje het te koud of te warm heeft? Voelt je kindje klam in het nekje, dan heeft je kindje het te warm. Is het nekje lauw, dan heeft je kindje het warm genoeg. Vind je het lastig? Temperatuur je kindje gewoon een keer, dan weet je het. Is je kindje tussen de 36,5-37,5 graden, dan is dat een goede temperatuur.


Heb je vragen over het slapen van jouw kindje? Stuur ons gerust een e-mail, we denken altijd graag met je mee! Marijke is eigenaresse en slaapcoach bij Bureau van slaap. Samen met haar collega’s, helpt zij gezinnen aan meer rust en slaap. Kenmerkend is hun liefdevolle aanpak, daarom werken zij niet met slaaptrainen of strakke slaapschema’s. Wil je meer slaaptips, volg Bureau van slaap op Instagram of neem een kijkje op hun website. Of vraag hun gratis slaaptips aan voor meer rust en slaap binnen jouw gezin.