Help, de speen valt steeds uit!

Gebruikt jouw kindje een speen? Dan heb je daar vast ook een beetje een haat-liefde verhouding mee. Want de speen kan een heel fijn hulpmiddel zijn bij het slapen voor jouw kindje. Maar als die speen steeds uit het mondje valt en jij er elke keer heen moet om het terug te geven, dan kan die speen ook behoorlijk wat onrust opleveren. Hoe ga je hiermee om? En wat kun je doen om de speen op een fijne en veilige manier te gebruiken. Patricia, slaapcoach bij Bureau van slaap, vertelt je er alles over in deze blog!

Zuigen op een speen kan jouw kindje helpen om rustig te worden als hij verdrietig is of als hij pijn heeft. Het zorgt ervoor dat je kindje kan ontspannen, het werkt pijnstillend en zuigen stimuleert de spijsvertering van je kindje.

Kindjes jonger dan 6 maanden kunnen meestal nog niet zelf de speen in hun mond stoppen. Je kindje heeft jou dus steeds nodig om hem daarbij te helpen. Vaak valt de speen uit het mondje zodra je kindje in een diepe slaap is. Als jouw kindje gewend is om in slaap te vallen met dat speentje, dan zal het die speen weer opnieuw nodig hebben als hij tussendoor wakker wordt, om verder te kunnen slapen. In het begin is het dus vooral accepteren dat je je kindje hier nog bij moet helpen.

Wordt jouw kindje heel vaak wakker gedurende de nacht of tijdens een dutje? Dan is de oorzaak vaak niet alleen de speen. Wakker worden kan namelijk heel veel oorzaken hebben. Bij Bureau van slaap denken we altijd graag even met je mee!

Tip: Door een speendoekje aan de speen vast te maken kan je kindje de speen makkelijker vinden in de nacht. Een voordeel hiervan is ook dat als je ooit wilt stoppen met de speen, je kindje nog wel met het doekje kan knuffelen! Er bestaan ook glow in the dark spenen die jou helpen om de speen ’s nachts terug te vinden als deze per ongeluk uit bed gevallen is.

Tips bij gebruik van een speen: 

  • Controleer de speen elke dag op scheurtjes en gaatjes en gooi deze weg als hij stuk is. 
  • Vervang de speen elke 6 weken voor een nieuwe. 
  • Bijt je kindje op de speen? Overweeg dan te stoppen en vervang de speen door een bijtring. 
  • Gebruik in bed geen speenkoord! 
  • Gebruik een speen die past bij de leeftijd van je kindje.

Heb je vragen over het gebruik van de speen, stoppen met de speen of over het slapen van jouw kindje? Stuur ons gerust een e-mail, we denken altijd graag met je mee! Patricia is slaap- en voedingscoach bij Bureau van slaap. Samen met haar collega’s, helpt zij gezinnen aan meer rust en slaap. Kenmerkend is hun liefdevolle aanpak, daarom werken zij niet met slaaptrainen of strakke slaapschema’s. Wil je meer slaaptips, volg Bureau van slaap op Instagram of neem een kijkje op hun website. Of vraag hun gratis slaaptips aan voor meer rust en slaap binnen jouw gezin.